menu

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Τα ντολμαδάκια της κυρά-Ελευθερίας, απ' την Κρήτη!

Αν υπάρχει ένα μέρος που ξέρουν από καλό φαγητό, αυτό είναι η Κρήτη. Κατά το μικρό διάστημα που έζησα στο υπέροχο χωριό Αρχάνες του Ηρακλείου, είχα τη χαρά να γνωρίσω την κυρά Ελευθερία και τα καταπληκτικά της ντολμαδάκια. Φτιάξ΄τε τα και θα με θυμηθείτε. 
Είναι ιδανικά για το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας. 


Υλικά
  • 1κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα
  • 1 κιλό κιμάς (μισό χοιρινό-μισό μοσχαρίσιο) χοντροκομμένος
  • 1\2 κιλό ρύζι(γλασσέ)
  • 1\2 κουτ. γλ. πιπέρι
  • 1\2 κουτ. γλ. κύμινο
  • αλάτι
  • 1 ποτήρι κρασιού λάδι
  • 1 ματσάκι μαιντάνο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια στημένα μικρά
  • 2 κουταλιές σούπας πελτέ
  • 1 ντομάτα φρέσκια ξυσμένη
Εκτέλεση
Αρχικά ζεματάμε τα φύλλα και τα στραγγίζουμε. Σε κάθε φύλλο τοποθετούμε λίγη γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά διπλώνοντας προς τα μέσα τα άκρα του φύλλου ώστε να "εγκλωβίσουμε" τα υλικά της γέμισης.
Τα μεγάλα φύλλα μπορούν να χωριστούν και στα δύο. Τα τοποθετούμε κυκλικά στην κατσαρόλα και σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο και τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο στο πάνω μέρος τους.
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα όσο χρειαστεί για να καλυφθούν.
Όταν βράσουν, σουρώνουμε το ζουμί και φτιάχνουμε το αυγολέμονο, τα υλικά του οποίου είναι:2 αυγά, 2 λεμόνια.
Το αυγολέμονο δεν το βράζουμε ούτε το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα ντολμαδάκια, αλλά το περιχύνουμε σε κάθε πιάτο που σερβίρουμε.
Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε με την ίδια γέμιση και κολοκυθανθούς, κλείνοντάς τους από πάνω καλά με τα φύλλα τους. Μπορούμε ακόμα και να τους βάλουμε στην ίδια κατσαρόλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου